Само 20% от длъжниците, чиито просрочени заеми са прехвърлени на колекторски

...
Само 20% от длъжниците, чиито просрочени заеми са прехвърлени на колекторски
Коментари Харесай

80% от българите с просрочени заеми и сметки са неоткриваеми

Само 20% от длъжниците, чиито просрочени заеми са трансферирани на колекторски компании, са склонни да договарят за тяхното погашение. Останалите 80% се пробват да избегнат по всевъзможен метод връщането на изтеглената сума, в това число като сменят адреси и телефони, тъй че да не могат да бъдат открити. Едва когато бъдат издирени от съда или от правосъден реализатор, те се сещат за отговорностите си. Дотогава обаче сумата набъбва поради лихвите и от време на време надвишава неведнъж размера на необслужваното обвързване.
Това разяснява Лилия Димитрова, изп. шеф на компанията за изкупуване и ръководство на отговорности Frontex International. " В реалност финансовите усложнения, поради които човек не може да покрие дълга си, са релативно малък дял от аргументите за просрочията. Повечето длъжници просто не желаят да върнат заемите си ", изясни Димитрова. Така обаче те сами си устройват капан, тъй като, в случай че договарят и постигнат споразумение с кредитора, това стопира начисляването на законовата рента за просрочията. В тези случаи дългът се изплаща приблизително за две години, настояват от Frontex. 
Колекторските компании, които поддържат връзка с длъжниците главно с писма и по телефона, срещат голям проблем с неактуалните адреси и телефонни номера. Често длъжниците преднамерено сменят информацията за контакти с тях, за да се скрият, само че други просто са отишли в друго жилище или пък са сменили сим картата си поради по-изгодна оферта.  

Според специалистите от компаниите - събирачи на вземания, казусът може да се реши със основаване на национално кредитно бюро, в което да се събира надеждна информация за нередовните платци. Такива бюра съществуват в доста страни от Европейски Съюз. Това са частни институции, основани на непринуден принцип от банки, компании за бързи заеми, телекоми и други снабдители на комунални услуги, в които те подават информация за клиентите, които просрочват заплащания и натрупат задължения.
В България имаме Централен кредитен указател към Българска народна банка, само че той дава нищожна информация единствено за просрочията, а това не е цялостно кредитно досие, разясни Лилия Димитрова.
Ако има Кредитно бюро и в него постоянно се попълня информация за нередовния дебитор, той освен ще бъде открит по-лесно, за да плати дължимото, само че и ще има същински усложнения да получава още услуги, за които да задлъжнява в допълнение, уточни Димитрова.
Засега обаче няма начинания за основаване на сходно кредитно бюро у нас. А неналичието му бе причина страната ни да получи много неприятна оценка по индикатора " Кредитиране " в последната ранглиста Doing business на Световната банка.По индикатора " Кредитиране " България пропадна от 42-ро място преди две години до 67-о в този момент. 



ПРОФИЛ

Възрастта на средностатистическия дебитор  в България се е вдигнала през последната година, сочат данните на Fortex. Всеки трети клиент на колекторската компания е на възраст сред 40 и 49 години, като просрочията са най-често към банки и към компании за бързи заеми. В предни години доминираха повече длъжниците на възраст 30-39 години. Средната сума, с която задлъжняват хора сред 40 и 49 години, е 2750 лева С по-голям необслужван дълг - към 3000 лева, са по-възрастни консуматори, сред 50 и 59 години и те са 22% от всички длъжници.  Дълговете на най-младите - до 29 години, са най-малки като суми - приблизително към 940 лева 60 на 40 е разпределението на мъже и дами. Мъжете, като се изключи че доминират, те задлъжняват и за по-големите суми - приблизително 2500 лева, до момента в който дамите изпадат в просрочия със междинна сума 2000 лева Две трети от длъжниците са с едно непогасено в точния момент  задължение, 21% са с две, а 7% - с по три заема.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР